Apple kondigt overstap aan op Apple silicon voor Mac, einde Hackintosh?
Het werd eigenlijk al langer verwacht, maar toch is het best groot nieuws: de komende twee jaar krijgen alle Macs door Apple zelf gemaakte Silicon processors aan boord. Tijdens de laatste keynote waren daarvan indrukwekkende demo’s te zien, waarbij Pro-apps zonder moeite werden gedraaid. Wat betekend dit nu voor ons en voor de Hackintosh?
Ik probeer dat hier zo goed mogelijk uit te leggen.
PowerPC naar Intel
Net zoals in 2005 bij de overstap van PowerPC naar Intel-processors zal dit hele proces een tijdje gaan duren, en zorgt Apple ervoor dat dit hele proces net zo gemakkelijk zal verlopen als toen. Zo kun je apps in Xcode vanaf nu al als Universal Binaries weg schrijven, waardoor ze op zowel Intel- als Apple Silicon draaien. En heb je oudere apps die niet bestaan als Universal Binary, dan zal Rosetta ervoor zorgen dat die gewoon ook op een Intel-processor zullen werken. Kortom, Apple heeft hiervoor dezelfde oplossingen gekozen als in het verleden. En niet voor niets, want dat bleek toen prima te werken.
Ook virtualisatie kwam aan bod. Daarbij liet Apple alleen Unix in een virtual machine zien, maar het ligt natuurlijk voor de hand dat ook Windows daarin gedraaid kan worden. Waarschijnlijk was dit nog niet klaar tijdens de presentatie maar ga er maar van uit dat ook Windows zal gaan draaien op Apple's Silicon CPU. Al zal Microsoft wellicht ook hun software moeten herschrijven om met de ARM architectuur te kunnen draaien. Of het ook met BootCamp gaat draaien weet nog niemand.
macOS Big Sur maakt weg vrij voor overstap op Apple silicon
Met het uitbrengen van Apple's nieuwe macOS Big Sur dit najaar zal dit de eerste versie zijn die Apple Silicon of ARM CPU's ondersteunt. macOS Big Sur bevat een heel scala aan technologieën die de overstap op Apple silicon vlekkeloos laten verlopen. Met alle voorzieningen daarvoor in Xcode 12, zoals native compilers, editors en debuggingtools, kunnen de meeste ontwikkelaars in een paar dagen tijd een functionele app bouwen. En met de application binaries van Universal 2 kunnen ze heel eenvoudig één app maken die geschikt is voor zowel de nieuwe Macs met de superpresterende Apple silicon als de Intel-Macs. Dankzij de vertaaltechnologie van Rosetta 2 kunnen gebruikers gewoon de Intel-versie van hun Mac-apps blijven gebruiken, ook als die apps gebruikmaken van plugins. En via virtualisatietechnologie kunnen ze Linux op de Mac draaien. Bovendien kunnen ontwikkelaars hun iOS- en iPadOS-apps nu zonder verdere aanpassingen ook voor de Mac aanbieden.
Compatible Mac's
Uit onderstaand overzicht is te zien welke Mac's met Big Sur kunnen draaien. En je kunt daarbij ook bedenken dat een Hackintosh met vergelijkbare hardware dus nog prima ondersteund zal worden.
- MacBook 2015 en later
- MacBook Air 2013 en later
- MacBook Pro 2013 en later
- MacMini 2014 en later
- iMac 2014 en later
- Mac Pro 2013 en later
- iMac Pro 2017 en later
Nieuwe mogelijkheden
Door processors te gebruiken die hetzelfde zijn als in een iPhone of iPad, of van dezelfde familie, maakt het ook nieuwe dingen mogelijk. Zo kan een Mac met zo’n processor ook apps voor iOS of iPadOS draaien, natuurlijk zonder enige vertraging of wat dan ook.
De overgangsperiode
Heb je net een Mac gekocht en bang dat die straks niet veel meer waard is? Maak je geen zorgen, tijdens de keynote werd een nieuwe Mac met Intel-processor aangekondigd. En omdat Apple al eerder heeft laten zien zo’n overgang prima in de hand te kunnen houden, lijkt het voor de hand te liggen dat dit ook nu weer zal gaan lukken.
Daarbij waren er ook vorige keer geen erg grote prijsdalingen te zien voor de ‘oudere’ Macs, het lijkt logisch dat dit ook deze keer niet zal gaan gebeuren.
Apple heeft een tijdlijn van 2 jaar voor het verplaatsen van de hele Mac-lijn naar hun eigen Silicon CPU. Ze zullen klanten die net dure Mac Pro's hebben gekocht echt niet in de steek laten en zullen doorgaan met de ondersteuning. Ik zou zeggen dat de Hackintosh nog een goede 10-jarige looptijd heeft.
Thunderbolt?
Thunderbolt zal ook werken op de toekomstige ARM Macs. Thunderbolt is een protocol dat door Apple en Intel samen is ontwikkeld, en tot voor kort ook alleen maar werkte in computers met processors van dat bedrijf. Dus zal waarschijnlijk een technische uitdaging worden om dit protocol met de nieuwe ARM-processors goed aan de praat te krijgen, Apple zal er ook voor de volle honderd procent voor moeten gaan om dat goed werkend te krijgen.
Gelukkig blijkt dat laatste inderdaad het geval, Apple heeft aan The Verge laten weten dat ook computers met daarin Apple’s eigen processors Thunderbolt zullen blijven ondersteunen:
Wie weet, misschien dat we in de toekomst bijvoorbeeld ook iPad Pro modellen gaan zien die niet alleen USB-C ondersteunen, maar in dezelfde aansluiting ook meteen Thunderbolt ‘meenemen’? Alles is mogelijk denk ik.
Conclusie
Gezien alle gegevens en zaken we die weten uit verleden en heden mag je ervan uit gaan dat de Hackintosh nog zeker 7 tot 10 jaar zal blijven draaien met Intel. Onthoud daarnaast dat Apple elke MacBook of Apple-computer minimaal 7 jaar moet ondersteunen, dus dat betekent dat een 2020 MacBook 10e generatie Intel tot 2027/2028 loopt. Ook kun je hieruit concluderen dat een nieuwe Hackintosh nog zeker zolang zal blijven draaien met toekomstige macOS. En tegen de tijd dat alle Intels uit Apple's producten is verdwenen zal er waarschijnlijk ook in de Hackintosh wereld wel weer iets gevonden zijn om nog steeds OSX te kunnen draaien. De tijd zal het leren.
Nu ik toch je aandacht heb...... Even het volgende.... Kijk meteen even bij mijn scherp geprijde Apple's.
iPhone's
iMac
MacBook Air
MacBook Pro
iPad's
U krijgt standaard 2 jaar garantie op alle Apple's
Ed's Service
|
Bereikbaar op alle werkdagen van 8:00 - 20:00
|
|
Gratis retourneren
|
|
2 jaar garantie
|
|
Gratis onderzoek naar defecten
|
|
No Cure....No Pay
|
|
Service aan huis of bedrijf
|
|
Klanten geven Apple Support Ed een 9,7/10
|
Laatste Reacties