Apple MacBook Pro
MacBook Pro met de superkracht van M3. Klaar voor het echte zware werk
Apple MacBook Air
MacBook Air 13 en 15 inch. Ideaal voor onderweg dankzij het kleine gewicht
Gewaardeerd met 9,7 / 10 door 800 + tevreden klanten     Voor 16:30 besteld, morgen gratis thuisbezorgd    2 jaar Garantie 

De Apple MacBook Pro is een krachtige, super laptop. Met de krachtige processoren voer je de zwaarste grafische taken uit. Op het Liquid Retina XDR beeldscherm zien jouw grafische creaties er helder en kleurrijk uit. Aan de zijkant vind je genoeg aansluitingen voor al jouw randapparatuur. Een aantal USB-C poorten, een HDMI aansluiting, een SD kaart lezer en een hoofdtelefoon aansluiting. Opladen doe je via de MagSafe poort. Is je MacBook volledig opgeladen? Dan gaat hij tot wel 18 uur mee. Door de 1080p FaceTime hd camera ben je goed in beeld tijdens videogesprekken.

  Advies van Apple Support Ed
 • Internetten, mailen & tekstverwerken: geschikt
 • Films & series kijken: geschikt
 • Foto's bewerken: geschikt
 • Video's bewerken: geschikt
 • 3D ontwerpen maken en renderen: mogelijk, maar sneller met M3 Max
 • Apps ontwikkelen in Xcode: ongeschikt, minimaal M3 Max en 36 gigabyte werkgeheugen
 • Gamen: mogelijk, maar vooral lichte games. Alle games van Apple Arcade zijn wel geschikt
Gewaardeerd met 9,7 / 10 door 800 + tevreden klanten     Voor 16:30 besteld, morgen gratis thuisbezorgd    2 jaar Garantie 

Wil jij een lichte laptop waar je snel, efficiënt en energiezuinig mee werkt? Dan is Apple MacBook Air met M3 chip de juiste keuze voor jou. De 13 inch variant past door het lichte, slanke model makkelijk in je tas en neemt weinig ruimte in op je bureau. Bewerk je veel video’s in Adobe Premiere Pro en wil geen enkel detail missen? Dan kies je voor de 15 inch MacBook Air. Deze MacBook heeft een groter scherm, maar weegt met 1,51 kilogram nog steeds niet veel. Op basis van je voorkeuren kies je de juiste configuratie.

  Advies van Apple Support Ed
 • Internetten, mailen & tekstverwerken: geschikt
 • Films & series kijken: geschikt
 • Foto's bewerken: geschikt
 • Video's bewerken: mogelijk, maar veel sneller met 16 gigabyte werkgeheugen
 • 3D ontwerpen maken en renderen: ongeschikt, minimaal M3 Pro en 18 gigabyte werkgeheugen
 • Apps ontwikkelen in Xcode: ongeschikt, minimaal M3 Max chip en 36 gigabyte werkgeheugen
 • Gamen: mogelijk, maar vooral lichte games. Alle games van Apple Arcade zijn wel geschikt
Gewaardeerd met 9,7 / 10 door 800 + tevreden klanten     Voor 16:30 besteld, morgen gratis thuisbezorgd    2 jaar Garantie 

"Mac kan dat" maar welke Mac heb ik nu nodig? Er zijn zoveel soorten en smaken bij Apple. We kunnen ons voorstellen dat je dan niet meteen weet welke Mac nu bij je past. Op deze pagina proberen we dit op te helderen.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb ik hem nodig voor onderweg of zit ik alleen achter m'n bureau? - Onderweg, dan een laptop, alleen achter je bureau? dan is een desktop (iMac, Mac mini, Mac Studio) voor de hand liggend. Maar met een docking en extern scherm kun je ook een laptop gebruiken.
 • Gebruik ik hem alleen voor internet en office werk met af een toe een filmpje maken? - Zo ja, dan heb je geen zware Mac nodig, maar volstaat een MacBook Air of iMac in de meeste gevallen. Zo nee, lees verder.
 • Doe ik veel grafisch werk zoals Adobe Photoshop, Illustrator bijvoorbeeld en/of video bewerken? - Zo ja, dan heb je sowieso een goeie grafische processor nodig. Denk dan aan M2 Pro, M3 Pro of hoger. Zo nee, dan volstaat een M1, M2 of M3 processor.
 • Waar sla ik mijn bestanden op, cloud, extern of op je Mac? - Als je alleen iCloud gebruikt heb je intern minimaal 256 GB nodig. De cloud-diensten van nu kunnen allemaal slim opslaan zodat je ruimte houd op je Mac. Sla je veel extern op dan heb je ook intern aan 256 GB voldoende. Sla je liever alles op je Mac op, controleer dan de hoeveelheid data die je nu hebt en kies voor een CTO-Mac (Configure To Order) en pas de opslag-grote aan. Dit kan van 512GB tot wel 8 TB afhankeloijk van welk model Mac je kiest.
 • Welke processor heb ik nodig? De opties daarvoor verschillen per Mac en dit wordt verderop uitgelegd
 • Hoeveel geheugen (RAM) heb ik nodig? Als je veel met foto's en videos werkt is 8GB al te weinig en begin je met minimaal 16 GB of hoger. Ook hierover verderop meer uitleg.

Index met uitleg per product:

MacBook Air 13 en 15 inch

MacBook Air M2, uitleg waarvoor deze geschikt is om te gebruiken

De MacBook Air M2 is buiten gewoon licht en dun. Hij heeft een schitterend Retina-display, een nieuw Magic Keyboard met Touch ID. De elegante wigvorm is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, waardoor dit de groenste Mac aller tijden is. En de batterij gaat de hele dag mee, dus is deze perfect handzame MacBook Air de ideale notebook voor al je dagelijkse bezigheden. Superhandig voor onderweg omdat hij zo licht is.

 

Apple M2 chip (CPU): 20% sneller als de M1 chip.

De Apple M2-chip is de tweede generatie Mac-processor van Apple. Hij heeft snellere cpu-cores en (optioneel) twee gpu-cores meer dan zijn voorganger. Hierdoor levert hij tot 18% betere cpu-prestaties, en tot 35% snellere gpu-prestaties. Ook heeft de M2 een zogenaamde Media Engine, waarmee je veel sneller video’s kunt bewerken. Alle processen verlopen dus nog sneller met deze M2 chip.

 

Apple M2 chip grafisch (GPU)

De M2 maakt gebruik van 5-nanometertechnologie van de volgende generatie en tilt de baanbrekende prestaties per watt van de M1 naar een nog hoger niveau, met een GPU die 35 procent krachtiger is en een Neural Engine die 40 procent sneller is. Daarnaast levert de M2-chip 50 procent meer geheugenbandbreedte dan de M1 en kan tot 24 GB aan snel centraal geheugen bevatten.

 

M2 specificaties

 • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 8 of 10 cores
 • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
 • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
 • Tweede generatie Media Engine

De MacBook Air M2 2022 is verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen (customizen). Dus meer opslag (tot 2 TB) en centraal geheugen (tot 24 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus vaak al snel geleverd worden hierdoor.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle MacBook Air 13 inch modellen op deze pagina.
U vind alle MacBook Air 15 inch modellen op deze pagina.

Terug naar IndexMacBook Pro 14 en 16 inch

MacBook Pro is er op dit moment in 2 smaken, de 14 inch MacBook Pro en de grotere 16 inch MacBook Pro. De MacBook Pro gaat op volle kracht vooruit met M3 Pro en M3 Max chip, twee extreem geavanceerde chips die ook bij de allerzwaarste workflows indrukwekkende prestaties neerzetten. Tel daar de lange batterijduur – tot 22 uur – en een prachtig Liquid Retina XDR-display bij op, en het resultaat is een pro-laptop die zich met niets laat vergelijken.

 

Apple M3 chip (CPU):

De Apple M3 is de eerste Mac-chip die op een zogenaamd 3nm-procedé is gemaakt. Hierdoor zijn alle onderdelen kleiner en verbruiken ze minder stroom. Tegelijkertijd is de rekenkracht flink toegenomen ten opzichte van de M2: hij is zowel qua cpu als gpu zo’n 20% sneller. De M3 zit in de iMac 2023 en de MacBook Pro 16 inch uit eind 2023. De performance-cores en efficiency-cores van de CPU zijn respectievelijk 30 procent en 50 procent sneller dan die van M1, en de Neural Engine is 60 procent sneller dan die van de M1‑lijn. Verder is er een nieuwe media engine die AV1-decodering ondersteunt, zodat beelden van streamingdiensten efficiënter en in hogere kwaliteit worden weergegeven.

 

Apple M3 chip grafisch (GPU)

De gloednieuwe GPU van de M3‑lijn vormt een ongekende stap voorwaarts voor de grafische architectuur van Apple silicon. De GPU is sneller, efficiënter en maakt gebruik van de nieuwe Dynamic Caching-technologie. Bovendien zijn dankzij deze GPU voor het eerst nieuwe features als ray tracing en mesh shading met hardware-acceleratie mogelijk bij rendering op Mac. De rendersnelheid ligt nu tot maar liefst 2,5 keer hoger dan met de M1‑chips.

 

M3 Max specificaties

 • CPU: tot 16 cores (12 performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: tot 40 cores met de M3 Max
 • Centraal geheugen: tot 128 GB
 • Bandbreedte geheugen: 150 GB/s
 • Derde generatie Media Engine

De MacBook Pro M3 14 en 16 inch 2023 zijn verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen (customizen). Dus meer opslag (tot 8 TB) en centraal geheugen (tot 128 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus vaak al snel geleverd worden hierdoor.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle MacBook Pro 14 inch modellen op deze pagina.
U vind alle MacBook Pro 16 inch modellen op deze pagina.

Terug naar IndexUitleg geheugen (RAM)

Geheugen (RAM), uitleg wat het is en kan.

RAM betekend Random Access Memory. Alle computers, telefoons, tablets enzvoort maken hier gebruik van. Dit RAM geheugen is tijdelijk nodig en wordt door de CPU (proseccor) gebruikt om informatie te bewaren die processen actief gebruiken in het systeem. Dit RAM uitlezen gaat dus heel erg snel. Met te weining geheugen in je Mac gaat het systeem dit op de harde schijf verder gebruiken. Ten opzichte van RAM is de snelheid van een HD of SSD veel langzamer en wordt je systeem dus trager. Als je een programma opent neemt dat geheugen in en gaat ten koste van het beschikbare RAM op je device. Hoe meer programma's en files je dus open hebt staan hoe meer daarvan gebruikt wordt. Een Mac vertraagt als veel geheugen wordt gebruikt en je niet genoeg hebt, of met andere woorden: als de actieve apps en files meer RAM vereisen/gebruiken dan je Mac heeft. Hoeveel geheugen je precies nodig hebt, is dus afhankelijk van de manier waarop je je Mac gaat gebruiken. Hoe meer centraal geheugen je hebt, hoe meer apps je tegelijkertijd geopend kunt hebben. En hoe beter de prestaties zijn.

 • 8 GB: geschikt om te internetten, film te streamen, berichten uitwisselen enzovoort. Niet geschikt om veel foto's of video's te bewerken.
 • 16 GB: geschikt om te internetten, films te streamen, berichten uit te wisselen, je privéfoto’s en -video’s te bewerken, af en toe te gamen en in de gebruikelijke productiviteitsapps te werken.
 • 24 GB: Dit is al echt lekker als je dit in je Mac hebt want hiermee kun je al heel veel tegelijk doen en bewerken.
 • 36 GB: geschikt om te internetten, films te streamen, berichten uit te wisselen, je privéfoto’s en -video’s te bewerken, te gamen en in de gebruikelijke productiviteitsapps te werken. Ook geschikt om te multitasken in een groot aantal apps die veel van het geheugen vergen, zoals professionele videobewerkingsapps.
 • 48 GB of meer: de beste optie als je voornamelijk complexe dingen doet waarbij je met gigantische bestanden en bibliotheken werkt, of als je wilt multitasken in professionele apps die veel van het geheugen vergen. Dus in regel kun je stellen dat hoe meer RAM je hebt je meer tegelijk kunt doen. Let op: als gebruiker kun je niet bij het centraal geheugen. Als je denkt dat je later meer geheugen nodig hebt, is het verstandig om daar nu al voor te kiezen.
 • Terug naar Index  Uitleg prcessor (CPU)

  Apple CPU M3, uitleg verschillende processors

  Apple begon in 2020 met de inroductie van de M1-chip. Deze chip heeft Apple zelf ontwikkeld. De chips van Apple hebben veel voordelen ten opzichte van die van Intel: ze zijn véél sneller, verbruiken minder stroom, worden minder heet, ondersteunen iPhone- en iPad-apps en maken het mogelijk dat je Mac zonder vertraging wakker wordt uit de sluimerstand.

  Deze chip zit wel wat anders in elkaar dan de Intel-chips. Zo zitten de processor (CPU), de video-chip (GPU) en het geheuegn allemaal op één chip. Dit zorgt voor optimale prestaties, omdat alle lijntje hierdoor erg kort zijn. Ook maakt de processor gebruik van zogenaamde performance-cores voor het zware werk, en efficiency-cores voor lichtere taken: dit bespaart veel stroom.

  Hieronder vind je een overzicht van álle Apple-chips voor de Mac. Ze staan op volgorde van de familie.

  Terug naar Index  Apple M2 (2022)

  Apple M2-chip (2022), uitleg wat deze chip allemaal kan

  De Apple M2-chip is de tweede generatie Mac-processor van Apple. Hij heeft snellere cpu-cores en (optioneel) twee gpu-cores meer dan zijn voorganger. Hierdoor levert hij tot 18% betere cpu-prestaties, en tot 35% snellere gpu-prestaties. Ook heeft de M2 een zogenaamde Media Engine, waarmee je veel sneller video’s kunt bewerken. Je vindt de M2 in de MacBook Air (2023), 13-inch MacBook Pro (2022) en Mac mini (2023).

   

  M2 specificaties

  • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
  • GPU: 8 of 10 cores
  • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
  • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
  • Tweede generatie Media Engine

  Terug naar Index  Apple M2 Pro (2023)

  Apple M2 Pro-chip (2023), uitleg verschillende processors

  Wat de M1 Pro voor de M1 was, is de M2 Pro voor de M2. Oftewel: een chip die gebouwd is op de basis van de M2, maar dan met meer cores, meer geheugen en meer bandbreedte. Daarmee is hij perfect voor professioneel gebruik. Zet je hem tegenover de M1 Pro, dan is deze chip ongeveer 20% sneller – en zo’n 30% sneller op grafisch vlak. Je vindt de M2 Pro in de 14 inch MacBook Pro (2023),  16 inch MacBook Pro (2023) en Mac mini (2023).

   

  M2 Pro specificaties

  • CPU: 10 cores (zes performance-cores en vier efficiency-cores) of 12 cores (acht performance-cores en vier efficiency-cores)
  • GPU: 16 of 19 cores
  • Centraal geheugen: 16 of 32 GB
  • Bandbreedte geheugen: 200 GB/s
  • Tweede generatie Media Engine

  Terug naar Index  Apple M2 Max (2023)

  Apple M2 Max-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

  De M2 Max voegt net als de M1 Max wat meer grafische cores toe aan Apple’s nieuwste chip voor betere prestaties bij 3D-taken. Daarbij krijg je ook een iets grotere bandbreedte voor het geheugen. Bovendien kun je de M2 Max met érg veel geheugen configureren: maximaal 96 GB! Je vindt de M2 Max in de 14-inch MacBook Pro (2023)16-inch MacBook Pro (2023) en de Mac Studio (2023).

   

  M2 Max specificaties

  • CPU: 12 cores (acht performance-cores en vier efficiency-cores)
  • GPU: 30 of 38 cores
  • Centraal geheugen: 32, 64 of 96 GB
  • Bandbreedte geheugen: 400 GB/s
  • Tweevoudige tweede generatie Media Engine

  Terug naar Index  Apple M2 Ultra (2023)

  Apple M2 Ultra-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

  De M2 Ultra is de allersnelste processor die ooit in een Mac heeft gezeten. Het is in essentie een M2 Max die is verbonden met nóg een M2 Max. Hierdoor heeft hij genoeg kracht voor de allerzwaarste taken, en is hij alleen bedoeld voor de meest veeleisende professionals. Je vindt de M2 Ultra in de Mac Studio (2023) en Mac Pro (2023).

   

  M2 Ultra specificaties

  • CPU: 24 cores (zestien performance-cores en acht efficiency-cores)
  • GPU: 60 of 76 cores
  • Centraal geheugen: 64, 128 of 192 GB
  • Bandbreedte geheugen: 800 GB/s
  • Viervoudige tweede generatie Media Engine

  Terug naar Index  Apple M3 (2023)

  Apple M3-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

  De Apple M3 is de eerste Mac-chip die op een zogenaamd 3nm-procedé is gemaakt. Hierdoor zijn alle onderdelen kleiner en verbruiken ze minder stroom. Tegelijkertijd is de rekenkracht flink toegenomen ten opzichte van de M2: hij is zowel qua CPU als GPU zo’n 20% sneller. De M3 zit in de iMac 2023 en de MacBook Pro uit eind 2023.

   

  M3 specificaties

  • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
  • GPU: 8 of 10 cores
  • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
  • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
  • Derde generatie Media Engine

  Terug naar Index  Apple M3 Pro (2023)

  Apple M3 Pro-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan

  De M3 Pro is een wat vreemde eend in de bijt. Deze CPU heeft minder performance-cores, minder gpu-cores, en toch is hij sneller dan zijn voorganger. Dat komt puur door de snellere techniek achter de M3 – zie hierboven. De M3 Pro heeft wel een nauwere bandbreedte voor het geheugen, wat voor sommige toepassingen iets mindere prestaties kan betekenen. De M3 Pro zit in de MacBook Pro uit eind 2023.

   

  M3 Pro specificaties

  • CPU: 11 cores (vijf performance-cores en zes efficiency-cores) of 12 cores (zes performance-cores en zes efficiency-cores)
  • GPU: 14 of 18 cores
  • Centraal geheugen: 18 of 36 GB
  • Bandbreedte geheugen: 150 GB/s
  • Derde generatie Media Engine

  Terug naar Index  Apple M3 Max (2023)

  Apple M3 Max-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

  De M3 Max is een forse sprong vooruit, met meer performance-cores én meer gpu-cores dan ooit. Het geheugen is nu uit te breiden tot maar liefst 128 GB. En door de nieuwe techniek van de M3, krijg je geavanceerde grafische functies als hardwarematige raytracing. Dit is dus echt een grafische krachtpatser. Je vindt de M3 Max in de MacBook Pro uit eind 2023.

   

  M3 Max specificaties

  • CPU: 14 cores (tien performance-cores en vier efficiency-cores) of 16 cores (twaalf performance-cores en vier efficiency-cores)
  • GPU: 30 of 40 cores
  • Centraal geheugen: 36, 48, 64, 96 of 128 GB
  • Bandbreedte geheugen: 300 GB/s (14-core) of 400 GB/s (16-core)
  • Tweevoudige derde generatie Media Engine

  Terug naar Index  Tot slot

  Zoals hierboven te is zien zijn er veel soorten en smaken om uit te kiezen. We hopen met deze pagina meer duidelijkheid te geven en je dus zo een betere keuze kunt maken bij de aanschaf van een nieuwe Mac. Mocht je toch ergens over twijfelen of andere vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met ons via e-mail, het contactformulier of WhatsApp.