Apple Desktops
Alle desktops van Apple. iMac, Mac Studio en Mac mini
Apple MacBook's
Alle laptops van Apple. MacBook Pro, MacBook Air
Gewaardeerd met 9,7 / 10 door 800 + tevreden klanten     Voor 16:30 besteld, morgen gratis thuisbezorgd    2 jaar Garantie 

"Mac kan dat" maar welke Mac heb ik nu nodig? Er zijn zoveel soorten en smaken bij Apple. We kunnen ons voorstellen dat je dan niet meteen weet welke Mac nu bij je past. Op deze pagina proberen we dit op te helderen.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb ik hem nodig voor onderweg of zit ik alleen achter m'n bureau? - Onderweg, dan een laptop, alleen achter je bureau? dan is een desktop (iMac, Mac mini, Mac Studio) voor de hand liggend. Maar met een docking en extern scherm kun je ook een laptop gebruiken.
 • Gebruik ik hem alleen voor internet en office werk met af een toe een filmpje maken? - Zo ja, dan heb je geen zware Mac nodig, maar volstaat een MacBook Air of iMac in de meeste gevallen. Zo nee, lees verder.
 • Doe ik veel grafisch werk zoals Adobe Photoshop, Illustrator bijvoorbeeld en/of video bewerken? - Zo ja, dan heb je sowieso een goeie grafische processor nodig. Denk dan aan M2 Pro, M3 Pro of hoger. Zo nee, dan volstaat een M1, M2 of M3 processor.
 • Waar sla ik mijn bestanden op, cloud, extern of op je Mac? - Als je alleen iCloud gebruikt heb je intern minimaal 256 GB nodig. De cloud-diensten van nu kunnen allemaal slim opslaan zodat je ruimte houd op je Mac. Sla je veel extern op dan heb je ook intern aan 256 GB voldoende. Sla je liever alles op je Mac op, controleer dan de hoeveelheid data die je nu hebt en kies voor een CTO-Mac (Configure To Order) en pas de opslag-grote aan. Dit kan van 512GB tot wel 8 TB afhankeloijk van welk model Mac je kiest.
 • Welke processor heb ik nodig? De opties daarvoor verschillen per Mac en dit wordt verderop uitgelegd
 • Hoeveel geheugen (RAM) heb ik nodig? Als je veel met foto's en videos werkt is 8GB al te weinig en begin je met minimaal 16 GB of hoger. Ook hierover verderop meer uitleg.

Index met uitleg per product:

iMac 24 inch

Apple iMac 24 inch M3, uitleg wat deze Mac allemaal kan.

De iMac 24 inch M3 is een hele mooie desktop en is verkrijgbaar in wel 7 verschillende kleuren. Het is dé echte alleskunner voor op kantoor. Je kunt er Microsoft Office en Adobe apps op draaien en moeiteloos iMovie op gebruiken.

 

Apple M3 chip (CPU): 2x sneller als de M1 chip.

De nieuwe Apple M3 chip is krachtiger, energiezuiniger en tot 2 keer sneller dan zijn voorganger, de M1 chip. Grafische taken in bijvoorbeeld Photoshop en Illustrator gaan dus nog soepeler dan met zijn voorganger. De kracht zit allemaal op 1 chip de M3. Op deze M3 chip zit de processor, videokaart en het geheugen. Door de nieuwe 3 nanometer technologie zijn alle afstanden in de chip nog kleiner. Alle processen verlopen dus nog sneller.

 

Grafisch (GPU): Ondersteuning voor professionele apps.

De Apple iMac M3 2023 krijgt net zoals de nieuwe MacBook Pro modellen een M3 videokaart. Deze kaart werkt zo'n 50 procent sneller dan de M1 Max videokaart. Hierdoor draai je professionele bewerkingsprogramma's vloeiend en verwerk je beelden veel sneller. Je hebt de keuze tussen een M3 chip met 8 core of 10 core videokaart. De 10 core variant verbruikt wel wat meer stroom, maar verwerkt je media sneller. Daardoor is deze 10-core beter geschikt voor de zwaarste foto- en videobewerkingen. Daarnaast ondersteunt de M3 chip extra functies voor AI tools.

 

M3 specificaties

 • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 8 of 10 cores
 • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
 • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
 • Derde generatie Media Engine

De iMac M3 2023 is verder naar je eigen wensen aan te passen. Dus meer opslag (tot 2 TB) en centraal geheugen (tot 24 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus snel geleverd worden.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle iMac moddellen op deze pagina.

Terug naar IndexMacBook Air 13 en 15 inch

MacBook Air M2, uitleg waarvoor deze geschikt is om te gebruiken

De MacBook Air M2 is buiten gewoon licht en dun. Hij heeft een schitterend Retina-display, een nieuw Magic Keyboard met Touch ID. De elegante wigvorm is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, waardoor dit de groenste Mac aller tijden is. En de batterij gaat de hele dag mee, dus is deze perfect handzame MacBook Air de ideale notebook voor al je dagelijkse bezigheden. Superhandig voor onderweg omdat hij zo licht is.

 

Apple M2 chip (CPU): 20% sneller als de M1 chip.

De Apple M2-chip is de tweede generatie Mac-processor van Apple. Hij heeft snellere cpu-cores en (optioneel) twee gpu-cores meer dan zijn voorganger. Hierdoor levert hij tot 18% betere cpu-prestaties, en tot 35% snellere gpu-prestaties. Ook heeft de M2 een zogenaamde Media Engine, waarmee je veel sneller video’s kunt bewerken. Alle processen verlopen dus nog sneller met deze M2 chip.

 

Apple M2 chip grafisch (GPU)

De M2 maakt gebruik van 5-nanometertechnologie van de volgende generatie en tilt de baanbrekende prestaties per watt van de M1 naar een nog hoger niveau, met een GPU die 35 procent krachtiger is en een Neural Engine die 40 procent sneller is. Daarnaast levert de M2-chip 50 procent meer geheugenbandbreedte dan de M1 en kan tot 24 GB aan snel centraal geheugen bevatten.

 

M2 specificaties

 • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 8 of 10 cores
 • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
 • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
 • Tweede generatie Media Engine

De MacBook Air M2 2022 is verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen (customizen). Dus meer opslag (tot 2 TB) en centraal geheugen (tot 24 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus vaak al snel geleverd worden hierdoor.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle MacBook Air 13 inch modellen op deze pagina.
U vind alle MacBook Air 15 inch modellen op deze pagina.

Terug naar IndexMacBook Pro 14 en 16 inch

MacBook Pro is er op dit moment in 2 smaken, de 14 inch MacBook Pro en de grotere 16 inch MacBook Pro. De MacBook Pro gaat op volle kracht vooruit met M3 Pro en M3 Max chip, twee extreem geavanceerde chips die ook bij de allerzwaarste workflows indrukwekkende prestaties neerzetten. Tel daar de lange batterijduur – tot 22 uur – en een prachtig Liquid Retina XDR-display bij op, en het resultaat is een pro-laptop die zich met niets laat vergelijken.

 

Apple M3 chip (CPU):

De Apple M3 is de eerste Mac-chip die op een zogenaamd 3nm-procedé is gemaakt. Hierdoor zijn alle onderdelen kleiner en verbruiken ze minder stroom. Tegelijkertijd is de rekenkracht flink toegenomen ten opzichte van de M2: hij is zowel qua cpu als gpu zo’n 20% sneller. De M3 zit in de iMac 2023 en de MacBook Pro 16 inch uit eind 2023. De performance-cores en efficiency-cores van de CPU zijn respectievelijk 30 procent en 50 procent sneller dan die van M1, en de Neural Engine is 60 procent sneller dan die van de M1‑lijn. Verder is er een nieuwe media engine die AV1-decodering ondersteunt, zodat beelden van streamingdiensten efficiënter en in hogere kwaliteit worden weergegeven.

 

Apple M3 chip grafisch (GPU)

De gloednieuwe GPU van de M3‑lijn vormt een ongekende stap voorwaarts voor de grafische architectuur van Apple silicon. De GPU is sneller, efficiënter en maakt gebruik van de nieuwe Dynamic Caching-technologie. Bovendien zijn dankzij deze GPU voor het eerst nieuwe features als ray tracing en mesh shading met hardware-acceleratie mogelijk bij rendering op Mac. De rendersnelheid ligt nu tot maar liefst 2,5 keer hoger dan met de M1‑chips.

 

M3 Max specificaties

 • CPU: tot 16 cores (12 performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: tot 40 cores met de M3 Max
 • Centraal geheugen: tot 128 GB
 • Bandbreedte geheugen: 150 GB/s
 • Derde generatie Media Engine

De MacBook Pro M3 14 en 16 inch 2023 zijn verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen (customizen). Dus meer opslag (tot 8 TB) en centraal geheugen (tot 128 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus vaak al snel geleverd worden hierdoor.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle MacBook Pro 14 inch modellen op deze pagina.
U vind alle MacBook Pro 16 inch modellen op deze pagina.

Terug naar IndexMac mini M2

Apple Mac mini, uitleg wat je er allemaal mee kunt doen.

Met de M2-chip is Mac mini nog krachtiger, veelzijdiger en betaalbaarder, met een nieuwe vanaf prijs van slechts EUR 689. Dankzij de nieuwe M2 Pro-chip levert Mac mini nu ook professionele prestaties en kun je intensieve workflows uitvoeren die eerder onvoorstelbaar waren in zo’n compact design. Mac mini met M2 en M2 Pro levert snellere prestaties, beschikt over nog meer centraal geheugen en is voorzien van geavanceerde aansluitmogelijkheden, zoals ondersteuning voor maximaal twee displays op het model met M2 en maximaal drie displays op het model met M2 Pro. Combineer Mac mini met een Studio Display, Magic-accessoires en de mogelijkheden en het gebruiksgemak van macOS Sonoma voor een fenomenale desktopervaring waardoor je productiviteit en creativiteit met sprongen vooruitgaan.

 

Apple M2 chip (CPU):

Mac mini met M2 heeft een 8-core CPU met vier high performance- en vier high efficiency-cores, plus een 10-core GPU – ideaal als je op zoek bent naar een device met supersnelle prestaties voor een ongekende productiviteit. Al je dagelijkse taken gaan voortaan razendsnel, van surfen op internet tot het openen en gebruiken van meerdere apps tegelijk. Maar ook zwaardere en veeleisendere workloads zijn voor Mac mini met M2 een koud kunstje. Met tot 24 GB aan centraal geheugen met een bandbreedte van 100 GB/s voer je activiteiten zoals het bewerken van afbeeldingen in Adobe Photoshop tot 50 procent sneller uit dan met de vorige generatie. Met de introductie van M2 is ProRes-acceleratie nu ook beschikbaar op Mac mini, waardoor taken zoals video’s bewerken in Final Cut Pro meer dan twee keer zo snel gaan. Het model met M2 kan tegelijk twee 8K ProRes 422-videostreams met 30 fps afspelen, of maximaal twaalf 4K ProRes 422-videostreams met 30 fps. Al die topprestaties maken Mac mini tot vijf keer sneller dan de bestverkochte Windows-desktop. Of je nu voor het eerst een computer koopt, op zoek bent naar een upgrade of overstapt van een pc: met Mac mini krijg je waar voor je geld.

 

Apple M2 Pro chip grafisch (GPU)

M2 Pro heeft niet alleen een CPU met tot twaalf cores – acht high performance-cores en vier high efficiency-cores – en een GPU met tot negentien cores, maar ook een geheugenbandbreedte van 200 GB/s (twee keer zoveel als M2) en ondersteunt tot 32 GB aan geheugen. De Neural Engine van de volgende generatie is tot 40 procent sneller dan M1, waardoor machinelearning-taken als videoanalyse en beeldverwerking sneller verlopen. M2 Pro is ontwikkeld om video’s veel sneller af te spelen en te coderen maar daarbij weinig energie te gebruiken. De krachtige media-engine raast met gemak door de populairste videocodecs en zorgt dat je tot vijf 8K ProRes 422-videostreams tegelijk kunt afspelen met 30 fps, of tot 23 4K ProRes 422-videostreams met 30 fps. Het model met M2 Pro is tot veertien keer sneller dan de snelste Mac mini met Intel-processor.

 

M2 specificaties

 • CPU: tot 12 cores (acht performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: tot 19 cores met de M2 Pro
 • Centraal geheugen: tot 32 GB
 • Bandbreedte geheugen: 200 GB/s bij de M2 Pro
 • Derde generatie Media Engine

De Mac mini M2 2023 is verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen (customizen). Dus meer opslag (tot 8 TB) en centraal geheugen (tot 32 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus vaak al snel geleverd worden hierdoor.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle Mac mini modellen op deze pagina.

Terug naar IndexMac Studio M2 Max en Ultra

Apple Mac Studio, wat kun je er allemaal mee doen.

Mac Studio is uitgerust met M2 Max en de nieuwe M2 Ultra, voor een enorme sprong vooruit in prestaties en verbeterde connectiviteit in een prachtig, compact design. Mac Studio is tot 6 keer sneller dan de krachtigste 27-inch iMac met Intel-chip en tot 3 keer sneller dan de Mac Studio met M1 Ultra van de vorige generatie. Mac Studio met M2 Ultra en Mac Pro zijn verkrijgbaar met tot 192 GB centraal geheugen, veel meer dan de meest geavanceerde videokaarten voor werkstations, en zijn daarmee geschikt voor veeleisende workflows die andere systemen niet aankunnen.

 

Apple M2 Max chip (CPU):

Mac Studio biedt professionals alles wat ze nodig hebben voor hun droomstudio, zoals baanbrekende prestaties en uitgebreide connectiviteit, in een compact design dat op hun bureau past. De nieuwe Mac Studio krijgt met M2 Max en M2 Ultra een flinke upgrade in prestaties in vergelijking met de vorige generatie. En voor gebruikers van oudere Macs is dit helemaal een sprong vooruit. Mac Studio met M2 Max is tot 50 procent sneller dan Mac Studio van de vorige generatie4 en 4 keer sneller dan de krachtigste 27-inch iMac met Intel-chip. Hij is voorzien van een 12-core CPU, een GPU met tot 38 cores en tot 96 GB centraal geheugen met een geheugenbandbreedte van 400 GB/s.

 

Apple M2 Ultra chip grafisch (GPU)

Motion Graphics-designers kunnen tot 50 procent sneller renderen in After Effects. Mac Studio met M2 Ultra levert ongekende Mac-prestaties. M2 Ultra, met twee keer de kracht en mogelijkheden van M2 Max, is Apple’s grootste en krachtigste System-on-a-Chip (SoC) ooit. Mac Studio met M2 Ultra is tot 3 keer sneller dan Mac Studio met M1 Ultra van de vorige generatie en tot 6 keer sneller dan de krachtigste 27-inch iMac met Intel-chip. Hij is voorzien van een 24-core CPU, een GPU met tot 76 cores en tot 192 GB geheugen met een centrale geheugenbandbreedte van 800 GB/s voor de beste prestaties. Mac Studio met M2 Ultra ondersteunt tot zes Pro Display XDR’s met in totaal ruim 100 miljoen pixels. Dat biedt enorm veel schermruimte voor professionele workflows.

 

M2 Ultra specificaties

 • CPU: tot 24 cores
 • GPU: tot 76 cores
 • Centraal geheugen: tot 192 GB
 • Bandbreedte geheugen: 800 GB/s
 • Derde generatie Media Engine

De Mac Studio M2 2023 is verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen (customizen). Dus meer opslag (tot 8 TB) en centraal geheugen (tot 192 GB) kun je bij de CTO (Configure To Order) modellen aanpassen. Onze leverancier heeft vaak al voorgeconfigureerde modellen op de plank staan. Er kan dus vaak al snel geleverd worden hierdoor.

 

Veel Apple's op vooraad

Als er bij "Voorraad CTO" een getal staat betekend dit dat er modellen met upgrades klaar staan om te leveren. Druk op de groene tekst "Bekijk Voorraad", dan krijg je in vet gedrukt de aanpassingen te zien. Zit daar iets tussen die aan je wensen voldoet, neem dan deze instellingen over bij "Stel je eigen ideale Mac samen." en reken af. De Mac heb je dan de volgende dag in huis als je voor half vijf besteld. Mocht je twijfelen stuur dan een bericht via WhatApp, e-mail of SMS. CTO modellen kunnen niet zondermeer retour gestuurd worden omdat ze speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Zie onze voorwaarden hier. U vind alle Mac Studio modellen op deze pagina.

Terug naar IndexUitleg geheugen (RAM)

Geheugen (RAM), uitleg wat het is en kan.

RAM betekend Random Access Memory. Alle computers, telefoons, tablets enzvoort maken hier gebruik van. Dit RAM geheugen is tijdelijk nodig en wordt door de CPU (proseccor) gebruikt om informatie te bewaren die processen actief gebruiken in het systeem. Dit RAM uitlezen gaat dus heel erg snel. Met te weining geheugen in je Mac gaat het systeem dit op de harde schijf verder gebruiken. Ten opzichte van RAM is de snelheid van een HD of SSD veel langzamer en wordt je systeem dus trager. Als je een programma opent neemt dat geheugen in en gaat ten koste van het beschikbare RAM op je device. Hoe meer programma's en files je dus open hebt staan hoe meer daarvan gebruikt wordt. Een Mac vertraagt als veel geheugen wordt gebruikt en je niet genoeg hebt, of met andere woorden: als de actieve apps en files meer RAM vereisen/gebruiken dan je Mac heeft. Hoeveel geheugen je precies nodig hebt, is dus afhankelijk van de manier waarop je je Mac gaat gebruiken. Hoe meer centraal geheugen je hebt, hoe meer apps je tegelijkertijd geopend kunt hebben. En hoe beter de prestaties zijn.

 • 8 GB: geschikt om te internetten, film te streamen, berichten uitwisselen enzovoort. Niet geschikt om veel foto's of video's te bewerken.
 • 16 GB: geschikt om te internetten, films te streamen, berichten uit te wisselen, je privéfoto’s en -video’s te bewerken, af en toe te gamen en in de gebruikelijke productiviteitsapps te werken.
 • 24 GB: Dit is al echt lekker als je dit in je Mac hebt want hiermee kun je al heel veel tegelijk doen en bewerken.
 • 36 GB: geschikt om te internetten, films te streamen, berichten uit te wisselen, je privéfoto’s en -video’s te bewerken, te gamen en in de gebruikelijke productiviteitsapps te werken. Ook geschikt om te multitasken in een groot aantal apps die veel van het geheugen vergen, zoals professionele videobewerkingsapps.
 • 48 GB of meer: de beste optie als je voornamelijk complexe dingen doet waarbij je met gigantische bestanden en bibliotheken werkt, of als je wilt multitasken in professionele apps die veel van het geheugen vergen. Dus in regel kun je stellen dat hoe meer RAM je hebt je meer tegelijk kunt doen. Let op: als gebruiker kun je niet bij het centraal geheugen. Als je denkt dat je later meer geheugen nodig hebt, is het verstandig om daar nu al voor te kiezen.

Terug naar IndexUitleg prcessor (CPU)

Apple CPU M3, uitleg verschillende processors

Apple begon in 2020 met de inroductie van de M1-chip. Deze chip heeft Apple zelf ontwikkeld. De chips van Apple hebben veel voordelen ten opzichte van die van Intel: ze zijn véél sneller, verbruiken minder stroom, worden minder heet, ondersteunen iPhone- en iPad-apps en maken het mogelijk dat je Mac zonder vertraging wakker wordt uit de sluimerstand.

Deze chip zit wel wat anders in elkaar dan de Intel-chips. Zo zitten de processor (CPU), de video-chip (GPU) en het geheuegn allemaal op één chip. Dit zorgt voor optimale prestaties, omdat alle lijntje hierdoor erg kort zijn. Ook maakt de processor gebruik van zogenaamde performance-cores voor het zware werk, en efficiency-cores voor lichtere taken: dit bespaart veel stroom.

Hieronder vind je een overzicht van álle Apple-chips voor de Mac. Ze staan op volgorde van de familie.

Terug naar IndexApple M1 (2020)

Apple M1-chip (2020), uitleg wat deze chip kan

De Apple M1-chip is de allereerste Mac-processor die volledig door Apple is ontworpen. Het is de minst krachtige Apple-chip voor de Mac, maar vergis je niet: hij heeft genoeg power om 4K-films te bewerken en andere zware berekeningen uit te voeren, en verslaat de meeste Intel-processors met gemak. Je vindt de M1 in de Macbook-air (2020), 13-inch MacBook Pro (2020), 24-inch iMac (2021) en de Mac mini (2020).

 

M1 specificaties

 • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 7 of 8 cores
 • Centraal geheugen: 8 of 16 GB
 • Bandbreedte geheugen: 68,25 GB/s

Terug naar IndexApple M1 Pro (2021)

Apple M1 Pro-chip (2021), uitleg wat deze chip allemaal kan

De M1 Pro is een uitgebreidere uitvoering van de normale M1. Alles is bij deze chip een tandje meer: meer cores, meer geheugen en meer bandbreedte. De M1 Pro is met name bedoeld voor professionele gebruikers. Verkijk je overigens niet op de naam: deze chip is maar liefst 44% sneller dan de nieuwere M2. Je vindt de M1 Pro alleen in de 14- en 16-inch MacBook Pro (2021)

 

M1 Pro specificaties

 • CPU: 8 cores (zes performance-cores en twee efficiency-cores) of 10 cores (acht performance-cores en twee efficiency-cores)
 • GPU: 14 of 16 cores
 • Centraal geheugen: 16 of 32 GB
 • Bandbreedte geheugen: 200 GB/s
 • Eerste generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M1 Max (2021)

Apple M1 Max-chip (2021), uitleg wat deze chip allemaal kan

De M1 Max verschilt niet heel veel van de M1 Pro. Hij is alleen sneller op het vlak van de GPU (grafisch), waar hij maximaal twee keer zoveel cores heeft. Dit heeft ook invloed op de Media Engine, die daardoor tweevoudig is. Je vindt de M1 Max in de 14- en 16-inch MacBook Pro (2021) en en de Mac Studio (2022).

 

M1 Max specificaties

 • CPU: 10 cores (acht performance-cores en twee efficiency-cores)
 • GPU: 24 of 32 cores
 • Centraal geheugen: 32 of 64 GB
 • Bandbreedte geheugen: 400 GB/s
 • Tweevoudige eerste generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M1 Ultra (2022)

Apple M1 Ultra-chip (2022), uitleg wat deze chip allemaal kan.

De M1 Ultra was iets meer dan een jaar dé topprocessor van Apple en doet ook nu alleen onder voor de M2 Ultra. Hij bestaat uit dubbele M1 Max-processors, is geschikt voor zeer zware taken, en heeft een supersnelle viervoudige Media Engine voor videotaken. Je vindt de M1 Ultra alleen in de Mac Studio (2022).

 

M1 Ultra specificaties

 • CPU: 20 cores (zestien performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 48 of 64 cores
 • Centraal geheugen: 64 of 128 GB
 • Bandbreedte geheugen: 800 GB/s
 • Viervoudige eerste generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M2 (2022)

Apple M2-chip (2022), uitleg wat deze chip allemaal kan

De Apple M2-chip is de tweede generatie Mac-processor van Apple. Hij heeft snellere cpu-cores en (optioneel) twee gpu-cores meer dan zijn voorganger. Hierdoor levert hij tot 18% betere cpu-prestaties, en tot 35% snellere gpu-prestaties. Ook heeft de M2 een zogenaamde Media Engine, waarmee je veel sneller video’s kunt bewerken. Je vindt de M2 in de MacBook Air (2023), 13-inch MacBook Pro (2022) en Mac mini (2023).

 

M2 specificaties

 • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 8 of 10 cores
 • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
 • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
 • Tweede generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M2 Pro (2023)

Apple M2 Pro-chip (2023), uitleg verschillende processors

Wat de M1 Pro voor de M1 was, is de M2 Pro voor de M2. Oftewel: een chip die gebouwd is op de basis van de M2, maar dan met meer cores, meer geheugen en meer bandbreedte. Daarmee is hij perfect voor professioneel gebruik. Zet je hem tegenover de M1 Pro, dan is deze chip ongeveer 20% sneller – en zo’n 30% sneller op grafisch vlak. Je vindt de M2 Pro in de 14 inch MacBook Pro (2023),  16 inch MacBook Pro (2023) en Mac mini (2023).

 

M2 Pro specificaties

 • CPU: 10 cores (zes performance-cores en vier efficiency-cores) of 12 cores (acht performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 16 of 19 cores
 • Centraal geheugen: 16 of 32 GB
 • Bandbreedte geheugen: 200 GB/s
 • Tweede generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M2 Max (2023)

Apple M2 Max-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

De M2 Max voegt net als de M1 Max wat meer grafische cores toe aan Apple’s nieuwste chip voor betere prestaties bij 3D-taken. Daarbij krijg je ook een iets grotere bandbreedte voor het geheugen. Bovendien kun je de M2 Max met érg veel geheugen configureren: maximaal 96 GB! Je vindt de M2 Max in de 14-inch MacBook Pro (2023)16-inch MacBook Pro (2023) en de Mac Studio (2023).

 

M2 Max specificaties

 • CPU: 12 cores (acht performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 30 of 38 cores
 • Centraal geheugen: 32, 64 of 96 GB
 • Bandbreedte geheugen: 400 GB/s
 • Tweevoudige tweede generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M2 Ultra (2023)

Apple M2 Ultra-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

De M2 Ultra is de allersnelste processor die ooit in een Mac heeft gezeten. Het is in essentie een M2 Max die is verbonden met nóg een M2 Max. Hierdoor heeft hij genoeg kracht voor de allerzwaarste taken, en is hij alleen bedoeld voor de meest veeleisende professionals. Je vindt de M2 Ultra in de Mac Studio (2023) en Mac Pro (2023).

 

M2 Ultra specificaties

 • CPU: 24 cores (zestien performance-cores en acht efficiency-cores)
 • GPU: 60 of 76 cores
 • Centraal geheugen: 64, 128 of 192 GB
 • Bandbreedte geheugen: 800 GB/s
 • Viervoudige tweede generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M3 (2023)

Apple M3-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

De Apple M3 is de eerste Mac-chip die op een zogenaamd 3nm-procedé is gemaakt. Hierdoor zijn alle onderdelen kleiner en verbruiken ze minder stroom. Tegelijkertijd is de rekenkracht flink toegenomen ten opzichte van de M2: hij is zowel qua CPU als GPU zo’n 20% sneller. De M3 zit in de iMac 2023 en de MacBook Pro uit eind 2023.

 

M3 specificaties

 • CPU: 8 cores (vier performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 8 of 10 cores
 • Centraal geheugen: 8, 16 of 24 GB
 • Bandbreedte geheugen: 100 GB/s
 • Derde generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M3 Pro (2023)

Apple M3 Pro-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan

De M3 Pro is een wat vreemde eend in de bijt. Deze CPU heeft minder performance-cores, minder gpu-cores, en toch is hij sneller dan zijn voorganger. Dat komt puur door de snellere techniek achter de M3 – zie hierboven. De M3 Pro heeft wel een nauwere bandbreedte voor het geheugen, wat voor sommige toepassingen iets mindere prestaties kan betekenen. De M3 Pro zit in de MacBook Pro uit eind 2023.

 

M3 Pro specificaties

 • CPU: 11 cores (vijf performance-cores en zes efficiency-cores) of 12 cores (zes performance-cores en zes efficiency-cores)
 • GPU: 14 of 18 cores
 • Centraal geheugen: 18 of 36 GB
 • Bandbreedte geheugen: 150 GB/s
 • Derde generatie Media Engine

Terug naar IndexApple M3 Max (2023)

Apple M3 Max-chip (2023), uitleg wat deze chip allemaal kan.

De M3 Max is een forse sprong vooruit, met meer performance-cores én meer gpu-cores dan ooit. Het geheugen is nu uit te breiden tot maar liefst 128 GB. En door de nieuwe techniek van de M3, krijg je geavanceerde grafische functies als hardwarematige raytracing. Dit is dus echt een grafische krachtpatser. Je vindt de M3 Max in de MacBook Pro uit eind 2023.

 

M3 Max specificaties

 • CPU: 14 cores (tien performance-cores en vier efficiency-cores) of 16 cores (twaalf performance-cores en vier efficiency-cores)
 • GPU: 30 of 40 cores
 • Centraal geheugen: 36, 48, 64, 96 of 128 GB
 • Bandbreedte geheugen: 300 GB/s (14-core) of 400 GB/s (16-core)
 • Tweevoudige derde generatie Media Engine

Terug naar IndexTot slot

Zoals hierboven te is zien zijn er veel soorten en smaken om uit te kiezen. We hopen met deze pagina meer duidelijkheid te geven en je dus zo een betere keuze kunt maken bij de aanschaf van een nieuwe Mac. Mocht je toch ergens over twijfelen of andere vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met ons via e-mail, het contactformulier of WhatsApp.