Ik word vaak gebeld door mensen die vragen hebben over hun Apple, hun hard- en software, over upgrades, wifi of iPhone's. Om je nog beter te kunnen helpen,

heb ik hieronder een opsomming gezet van hun vragen en mijn antwoorden.

Staat jouw vraag hier niet bij of wil je hulp bij de aanschaf van een nieuwe, het samenstellen of upgraden van jouw Apple?

Neem dan gerust contact met mij op. Bel 020-7077743 of mail ed@applesupported.nl

 • HOE KAN IK PRAM ZAPPEN VAN MIJN MAC?

  Je Mac is voorzien van PRAM (parameter random access memory) en NVRAM (niet-vluchtige RAM) geheugenblokken. In deze geheugenblokken worden een aantal standaard instellingen voor Mac OS X bewaard. Afhankelijk van het type Mac dat je bezit worden instellingen opgeslagen die betrekking hebben bijvoorbeeld je toetsenbord, scherm- instellingen, opstartdisk e.d. Hieronder vind een overzicht van alle instellingen die worden opgeslagen in het PRAM en NVRAM, mochten er problemen met je Mac voordoen die betrekking hebben op één van de onderstaande instellingen dan is het raadzaam om de reset procedure uit te voeren. Je kan het PRAM en NVRAM geheugen als volgt resetten:
  - 1. Schakel allereest je Mac uit
  - 2. Houd de toetsen Command⌘ + Option⌥ + P + R tegelijkertijd ingedrukt. Dit vereist flexibele vingers :-)
  - 3. Schakel je Mac in en houd de toetsen ingedrukt tot dat je Mac opnieuw herstart en je het opstartgeluid voor de tweede keer te horen krijgt.
  - 4. Laat hierna de toetsen los. Alle waardes in het PRAM en NVRAM van je Mac worden door de bovenstaande procedure gereset naar de standaardwaarden. Op sommige Mac’s kan het voorkomen dat de interne klok wordt gereset naar een “fabrieks” datum: Deze dien je in dat geval handmatig aan te passen naar de juiste datum en tijd.

 • TOESTCOMBINATIES OM DIAGNOSES TE DOEN

  Sommige Mac-functies zijn beschikbaar door tijdens het opstarten bepaalde toetsen ingedrukt te houden.

  Houd de toetsen onmiddellijk ingedrukt nadat je op de aan/uit-knop hebt gedrukt om de Mac in te schakelen. Houd de toetsen ingedrukt tot de omschreven actie wordt uitgevoerd.
  Hier staat het overzicht: Toetscombinaties

  Meer informatie Deze combinaties werken op Intel-Macs.
  Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, wordt bij sommige van deze combinaties het opstarten pas voltooid nadat u het firmwarewachtwoord hebt ingevoerd.
  Er zijn andere toetscombinaties beschikbaar op de Mac nadat de Mac is opgestart.
  De System Management Controller (SMC) op een Mac opnieuw instellen

 • ICLOUD OF .ME?

  Heb je nog een @me.com, @mac.com of @icloud.com email adres en weet je niet welke je nog kunt gebruiken?
  Kijk dan even op onderstaande link. Daar wordt uitgelegd hoe, wat en waar.
  Uitleg over @icloud.com, @me.com en @mac.com emailadressen

 • TRIMENABLER VOOR NIET APPLE SSD'S

  Als je een SSD in je mac zelf geplaatst hebt of ik heb dat al een tijd geleden gedaan dan heb je grote kans dat de TRIM functie niet (meer) aanstaat. Trim zorgt ervoor dat je SSD in optimaforma dus snel blijft. Apple doet dat niet standaard voor niet Apple SSD's. Om nu je SSD in optimale vorm te houden kun je vanaf Yosemite met een Terminal commando dit aanzetten. Start Terminal en type het volgende: sudo trimforce enable
  Druk op enter en bevestig dit met je wachtwoord en maak het proces af. Na een herstart is TRIM actief en blijft je mac gezond en snel.

 • IPHONE 7 IN DFU

  Bij alle modellen van de iPhone tot nu toe kon je die altijd in Recovery of DFU modus zetten door de Power- en de Home-knop een aantal seconden samen ingedrukt te houden. Dit is niet mogelijk met de iPhone 7, want die heeft eigenlijk helemaal geen Home-knop meer

  De Home-knop op de iPhone 7 heeft eigenlijk geen bewegende delen meer, de iPhone 7 geeft je die illusie dankzij de ingebouwde Taptic Engine. Dat is een gewichtje met veertjes dat voor trillingen zorgt als je drukt op de Home-knop van de iPhone 7, waardoor het lijkt alsof je iets indrukt, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar dat werkt natuurlijk alleen maar als de iPhone aanstaat en het besturingssysteem geladen is, terwijl het in Recovery of DFU modus zetten juist gebeurt terwijl datzelfde besturingssysteem nog niet actief is.

  Apple heeft dit opgelost door daarvoor nu de onderste volumeknop te gebruiken, dat is dus de knop waarmee je het volume zachter zet. In de video's hieronder kan je precies zien hoe het werkt als je een iPhone 7 en zo'n modus wilt zetten.
  iPhone 7 in Recovery Modus. DFU

 • iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het?

  Sinds iPhoto is 'vervangen' door Foto’s voor OS X krijg ik veel vragen binnen over deze nieuwe applicatie. Ik probeer deze zo goed mogelijk te beantwoorden met behulp van mijn tips & tricks
  Ik krijg veel vragen over iCloud-fotobibliotheek, veel mensen snappen de werking er niet van en zijn verbaasd dat foto’s verwijderd worden over al hun apparaten. Wat is iCloud-fotobibliotheek, hoe zit het met de iCloud-opslag, enzvoorts, je leest het hieronder terug.

  Wat is iCloud-fotobibliotheek?
  iCloud-fotobibliotheek is één bibliotheek die je bewaart in iCloud en deze wordt gesynchroniseerd (indien gewenst) met al je apparaten. Simpel gezegd, vanaf nu heb je geen bibliotheek meer op je Mac, iPhone of iPad maar in iCloud. Alle wijzigingen worden gesynchroniseerd met deze bibliotheek en worden overal getoond.

  Hoe iCloud-fotobibliotheek activeren?
  Open de Foto’s voor OS X applicatie en navigeer naar de menubalk. Klik hier op Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel hier de optie 'iCloud-fotobibliotheek' in. Voor iOS dien je dit te doen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ schakel hier de optie 'iCloud-fotobibliotheek' in.

  Synchroniseren van foto’s
  Zodra je iCloud-fotobibliotheek hebt geactiveerd worden alle wijzigingen aan je foto’s gesynchroniseerd. Dit houdt in dat wanneer je een foto bijsnijd deze versie ook beschikbaar is op je Mac en iOS. Verwijder je een foto op je iPad dan is hij ook verwijderd op je Mac, iPhone, enzovoorts. Maak je een nieuwe foto met je iOS apparaat of voeg je nieuwe foto’s toe aan de OS X applicatie dan worden deze onmiddellijk (via een Wi-Fi verbinding) geupload naar je iCloud-fotobibliotheek en kun je ze op al je apparaten raadplegen.

  Handmatig foto’s importeren
  Handmatig foto’s importeren is eigenlijk niet nodig omdat zoals al eerder aangegeven alle nieuwe foto’s onmiddellijk worden geplaatst in je iCloud-fotobibliotheek. Toch kun je foto’s handmatig toevoegen aan deze bibliotheek via de Foto’s voor OS X applicatie. Sluit je iOS apparaat met de usb-kabel aan op je Mac en navigeer naar de Foto’s voor OS X applicatie. Klik op het tabblad 'import’ in de knoppenbalk, onmiddellijk worden alle nog niet toegevoegde foto’s weergegeven. Via de knop ’toon alles' kun je al je foto’s bekijken, selecteren en importeren.

 • iCloud foto's verwijderen?

  Foto’s verwijderen van iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek

  Regelmatig krijg ik de vraag of het mogelijk is om foto's te verwijderen van je iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek. Ik kan daar heel kort over zijn, dat kan niet.
  Veel gebruikers weten nog niet goed hoe iCloud-fotobibliotheek precies werkt, echter is de werking erg eenvoudig. Wie iCloud-fotobibliotheek inschakelt heeft maar één fotobibliotheek en die bevindt zich in iCloud. De bibliotheek zorgt ervoor dat alle foto's worden gesynchroniseerd met al je apparaten. Verwijder je dus een foto op je iPhone, dan wordt deze ook verwijderd op je Mac, Apple TV en iPad.
  iCloud-fotobibliotheek is ontzettend handig, zo kun je alles op één apparaat bewerken en worden alle wijzigingen gesynchroniseerd.

  De reden waarom gebruikers foto's willen verwijderen van hun toestel heeft meestal te maken met te weinig opslagruimte. De fotobibliotheek kan immers de nodige GB's opslurpen. Gelukkig heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd om de opslag van de fotobibliotheek te optimaliseren. Een geoptimaliseerde iCloud-fotobibliotheek houdt in dat bepaalde foto’s volledig worden bewaard (vaak de recente) en andere in een lagere resolutie

  Wanneer je deze foto’s wilt bekijken, zal de volledige versie van een foto worden gedownload vanuit iCloud. Na enige tijd wordt deze dan weer omgezet naar een lagere resolutie. Je iDevice of Mac regelt dit volledig zelfstandig, hierdoor heb je extra opslagruimte zonder dat je hier moet naar omkijken.

  Je kunt de optimalisatie inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ Schakel ‘Optimaliseer iDevice-opslag’ in. Voor macOS (OS X) dien je de Foto’s applicatie te openen, navigeer dan naar de Menubalk ▸ Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in.

 • WAT TE DOEN ALS JE APPLE NIET MEER START?

  Kijk even bij het kopje "TOESTCOMBINATIES OM DIAGNOSES TE DOEN" hierboven.
  Daar staan diverse aanwijzingen om je verder te helpen. Lukt dat niet neem dan contact op met mij.

 • TELEFOONNUMMER APPLE NEDERLAND

  Heb je een probleem met je Apple ID en wachtwoord en wij komen er samen niet uit bel dan met Apple Nederland.
  Zij zijn dan de enige die je nog kunnen helpen.

  Nederland:
  0800 0200 570

  België:
  0800 99846

  * Deze telefoonnummers zijn gratis en bereikbaar tussen 8u en 18u30.

  Gesprek plannen kan ook via deze website link:
  https://getsupport.apple.com
  Zij kunnen als enige je account deblokkeren. En dit geld als laatste optie. (enkel als twee-stapsverificatie niet was ingesteld)

 • HOE WERKT DE GRATIS DIAGNOSE APPLEGENIUS BAR?

  Ga naar deze URL en kies voor afspraak GeniusBar. Dan moet je even inloggen en een afspraak maken. Zo hoef je niet lang te wachten bij Apple om geholpen te worden. Zij zullen wat korte tests doen en je vertellen wat er aan de hand kan zijn.